Noć Muzeja 2017: review

Pre tačno nedelju dana održala se još jedna Noć muzeja, a ja sam se tek sad oporavio dovoljno da napišem svoje utiske. Ne od muzeja nego od alkohola posle. Ne pijem često jbg.

Sve je počelo onom divnom euforijom koje ima svako dete iz manjeg grada, što dolazim preko vikenda za BeGe; i pivom u Maršalu. Jbg sirotilja sam koja pije pivo za 120 dinara. Plan, koji sam osmislio nekoliko dana ranije, uključivao je skoro 15 lokacija, i odmah je delovao nemoguće za ostvariti, što se kasnije pokazalo i u praksi. Obišli smo jedva 5-6 mesta. Sva sreća pa se održava svake godine, te ću do 2023. valjda sve obići.

Prvi na listi bio je Kalemegdan sa tri lokacije. Naravno, prvo je trebalo doći do njega, što je za foku poput mene bilo naporno, posebno nakon piva. Nego, prvo stajalište bilo nam je Rimski bunar, koji sam želeo da posetim od pic 009.jpgdetinjstva. Takođe nemam 300 dinara za ulaz preko godine. Nebitno. Kao što se desi uvek kada nešto očekujete, ubrzo je stiglo razočaranje ponuđenim. Naime, prolaz do samog bunara nije bio otvoren, već ste mogli da obiđete oko njega, vidite slike, snimke i pročitate svega par rečenica o njegovoj istoriji, sve to uz dramatičnu muziku. Što se može postići i u običnom vinskom podrumu; a u sam bunar možete zaviriti kroz gustu metalnu rešetku koja vam onemogućava kvalitetne fotografije.

Sledeća stanica bila je Vojni muzej i njega smo, na moju veliku žalost, morali da preskočimo zbog velikog reda koji se sporo kretao. Kasnije sam saznao da u njemu ima i maketa Smederevske tvrđave, što me je još više smorilo jer nisam video, ali svakako da sam sačekao kilometarski red, ne bih imao vremena za sve ostalo.

Nismo posetili Vojni muzej ali jesmo njegov bunker, iskreno, onako najiskrenije – zato što su delili besplatnu Koka Kolu a mi smo bili mrtvi žedni hahaha. Unutra su bile izložene uglavnom uniforme i bedževi propraćeni kojom fotografijom.

Nakon toga, sedosmo u bus koji nas je odveo sve do Krunske i do Muzeja Nikole Tesle, koji sam posetio već jednom davno, u prvom razredu osnovne škole. I tu je bio kilometarski red ali se brže kretao od onog na Kališu. Na samom ulazu me je vodičica

KODAK FUN SAVER Digital Camera
“Plavi portret”, replika

opomenula da snimanje nije dozvoljeno, što je povredilo moja duboka vlogerska osećanja. Uprkos gužvi i preklapanju grupa, moram da pohvalim kustose da su dali sve

KODAK FUN SAVER Digital Camera
urna Nikole Tesle

od sebe da pruže potpun ugođaj i pokažu kako rade mašine koje su deo stalne postavke. Nažalost, nije bilo vremena da prave najveću munju, te smo samo videli manju verziju (znate svi o čemu pričam, onu mašinu pored koje se sam Tesla slikao i koja kruži svuda). takođe, u muzejuKODAK FUN SAVER Digital Camera je izložena i Teslina urna.

Sledeća ustanova koju smo pikirali bila je Beogradska bankarska zadruga, u kojoj smo se oduševili maketom Beograda na vodi. Nažalost, nismoKODAK FUN SAVER Digital Camera imali vremena da slušamo o njenoj istoriji i penjemo se na sprat, tako da ono…20170520_21525420170520_215129

I poslednje mesto na koje smo otišli bila je Palata Srbija koju sam propustio da posetim prošle godine. Nakon rigorozne kontrole naših torbi i mog buntovničkog pokušaja da pronesem flašicu sa vodom, provedeni smo kroz 6 salona koji reprezentuju 6 jugoslovenskih država, sa autentičnim skulpturama, ručno veženim tepisima i tapiserijama i naravno, glomaznim i veličanstvenim lusterima. Na posletku, posetili smo i glavnu salu sa najvećim lusterom u celoj Evropi.

Sve posle toga je istorija… i ovo pre toga je… štagod, kontate 😀

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s