Evrovizija iz mog ugla

on

stage_1

Može se reći da ove godine nisam preterano pratio Evroviziju (ili uopšte, budući da nisam znao ni koje zemlje učestvuju sve do samog finala), ali sam za jedno veče ostao pod velikim brojem utisaka, pa sam odlučio da uradim ovaj tekst.

Dakle, svi znate da je pobednica ovogodišnje Evrovizije Džamala iz Ukrajine sa pesmom “1944” (ako ne, zašto čitate ovo? o.O) Još i pre, a naročito nakon pobede ove Tatarke sa Krima, vodila se žestoka polemika oko same pesme, koja govori o proterivanju Tatara sa Krima od strane Sovjetskog saveza, te su mnogi zamerili da ona zapravo govori o 2014. godini i Ruskoj “otmici” ovog poluosTrva. Pre finala, Džamala je izjavila da pesma nema veze sa 2014. godinom, već da govori o njenoj baki koja je preživela proterivanje Tatara, da bi danas, nakon finala izjavila da se pesma pomalo odnosi i na 2014. godinu. Rusija je čak tužila evrovizijsku komisiju i ražila diskvalifikaciju ove pesme, međutim eto nas tu gde smo. Sve u svemu, bila pesma politička ili ne, doista je neobična i do sada smo (ili bar ja) bili u prilici da čujemo ovakvu vrstu muzike. Moćna balada u kombinaciji sa Džamalinim neobičnim i jakim vokalom koji je u mogućnosti da imitira zvuk narodnog instrumenta – duduka – jednostavno, narodski rečeno, pesma je vrh i bila mi je favorit čitavo veče.

Glavni konkurenti su joj bili Rusija i Australija. Rusiju je predstavljao lik sa veoma nazalnim glasom, pederastom koreografijom i okeanom vizuelnih efekata. U jednom trenutku se čak uhvatio za video zid po kome se peo kako ne bi pao. Seve u svemu – preovladavali su vizuelni efekti nad vokalnim. Pesma nije bila ništa posebno – standardna evrovizijska drndava pesmica.

Sa druge strane, Australija je imala dobru pesmu koju je izvela Koreanka. Koreanka predstavlja Australiju na Evroviziji…… Ko je ovde lud? Kako nam je srpska voditeljka Duška (ona likuša što je prošli put odvalila za voditelja da je “dramatično dosadan”) prenela, Australija već duži niz godina (od 90’ih) aktivno prati i prenosi svako održavanje ove manifestacije tako da mi nakon toga uopšte nije čudno zašto su se ubacili. Šta više, ove godine, Evrovizija se po prvi put prenosi u Americi, tako da uskoro možemo očekivati i nju, možda…

Od ostalih pesama moram izdvojiti Srbiju, koju je predstavljala moja koleginica Sanja Vučić. Ona je pesmu S A V R Š E N O otpevala oba puta, mada je koreografija i scenografija bila totalni promašaj. Ona u haljini poput očerupanog gavrana, bina u bojama Albanije koja neodoljivo podseća na nastup Marije Šerifović iz 2007. dok se ispod Sanje na video-bimu vrti neko sečivo (možda je sponzor bio Nutri Bullet?) su učinili da se nađemo na mestu na kom smo se našli (17.) Da ne zaboravim da su se na video-bimu iza vrtele slike “snažnih” žena iz Srbije čija lica smo jedva i videli, a cela slika je podsećala na vizuelizaciju pesme L’Oubli Lare Fabian na novoj turneji.

Takođe mi se dopala i pesma iz Austrije, koja je pevana na francuskom jeziku (?!). Zoe je bila toliko preplašena da joj je glas drhtao, a ruke tresle, dok kez sa lica nije mogao da se skine.

Uglavnom je to to što mi se svidelo sa ove “neplodne” Evrovizije, i nadam se da će sledeća biti nalik na one iz 2014. ili 2008. Veliki pozdrav do sledećeg čitanja! 🙂

Monsieur Zhivago             

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s